Prive en zakelijk van elkaar scheiden is niet altijd even gemakkelijk als ondernemer in de dierenbranche. Lees in deze blog hoe je prive en zakelijk van elkaar gescheiden houdt of juist niet

Hoe scheidt je als zzp-er in de dierenbranche privé en zakelijk?

Het combineren van privé en zakelijke zaken als zzp-er in de dierenbranche kan behoorlijk verwarrend zijn. Het is belangrijk om apart geld te reserveren voor je persoonlijke belastingaangifte. Als je dit niet zelf regelt, krijg je geen salaris uitbetaald. Maar hoe ga je dan om met alle praktische aspecten die zowel privé als zakelijk spelen? Het maken van reclame doe je op persoonlijke basis, wat betekent dat mensen jou daarop kunnen aanspreken. Alles bij elkaar genomen, mengen privé en zakelijk leven zich behoorlijk als zzp-er en hoe ga je daar op de juiste manier mee om?

In deze blog ga ik je proberen helderheid hierin te geven, wil jij weten hoe andere ondernemers hiermee omgaan? Wordt dan lid van de Facebook community Happy Business Starter Community | Facebook

Hoe scheidt je het privé en zakelijk financieel als zzp-er?

Een belangrijke eerste stap is het opzetten van verschillende bankrekeningen. Dit is ontzettend handig omdat je zo je persoonlijke en zakelijke financiën gemakkelijk gescheiden houdt. De voordelen hiervan zijn talrijk, met name wanneer je bijvoorbeeld belastingaangifte moet doen of als je nieuwsgierig bent naar de omzet die je hebt gegenereerd.

Het gebruik van Excel kan een uitkomst bieden wanneer je nog niet veel klanten hebt. Je kunt hierin namelijk eenvoudig je gegevens bijhouden. Maar vergeet ook niet dat het waardevol kan zijn om een afspraak te maken om te bespreken hoe je meer klanten kunt aantrekken. www.happybusinessstarter.nl/contact

Zakelijke kosten en privé kosten lopen in elkaar over, hoe regel je dit?

Er zijn talloze zaken die je in zowel je persoonlijke als zakelijke leven gebruikt. Een kleine opsomming om te geven:
huis, laptop, elektriciteit, water, telefoon, auto, kleding, printer, papier. Waarschijnlijk kun je nog tal van andere zaken bedenken die je zowel privé als zakelijk gebruikt.
Nu komt de vraag of er regels gelden voor het aftrekken van BTW en het vermelden van deze kosten als zakelijke uitgaven om je winst te verminderen.
De belastingdienst heeft vaak een oordeel over wat wel en niet is toegestaan. Echter hebben ze geen specifieke richtlijnen met betrekking tot kosten. Ze stellen eenvoudigweg: “alle kosten die je maakt voor je onderneming zijn aftrekbaar van de winst”.
Bestaan er dan helemaal geen regels? Jawel. Het hangt er juist van af of je de BTW wel of niet kunt aftrekken. Hier is een voorbeeld:

Laten we zeggen dat ik een ontmoeting heb met jou, maar dit keer niet online. Nee, we gaan samen ergens lunchen. Het gesprek was aangenaam en de lunch was overheerlijk. Ik besluit bewust om de rekening te betalen met mijn eigen privérekening, ook al was het een zakelijke gelegenheid. We waren namelijk in een horecagelegenheid aan het lunchen, wat betekent dat de BTW niet aftrekbaar is.

Stel je nu eens voor dat ik je bij mij thuis had uitgenodigd en de lunch boodschappen in de supermarkt had gedaan, dan zou de BTW wel aftrekbaar zijn geweest.

Hier heb je een uitstekend voorbeeld dat vaak wordt aangehaald, maar het is wel extreem. Alle andere kosten die je maakt zijn meestal aftrekbaar, zowel in de BTW als van je omzet. Of je ze nu gedeeltelijk zakelijk of helemaal zakelijk maakt, je hebt de mogelijkheid om ze volledig af te trekken.

Zijn er niet nog meer uitzonderingen van kosten die je niet geheel mag aftrekken van de omzet?

Ja, het bijhouden van de autokosten die je maakt is cruciaal. Vooral als je ervoor hebt gekozen om je auto privé aan te schaffen. Het is niet nodig om alle kosten van je auto bij te houden, maar wel de kilometers die je rijdt. De belastingdienst staat namelijk toe dat je bepaalde kosten kunt aftrekken van je winst. Je hebt de mogelijkheid om € 0,23 per zakelijke kilometer af te trekken van de winst. Daarnaast kun je ook de BTW over het onderhoud en gebruik aftrekken voor de zakelijke kilometers.

Om deze reden is het ontzettend belangrijk om een goed overzicht bij te houden van je zakelijke kilometers.

Hoe betaal je jezelf een salaris uit, uit je onderneming

Wanneer je in loondienst bent, ontvang je van je werkgever een loonstrook. Deze loonstrook bevat alle details over je gewerkte uren, het uurloon, de ingehouden loonheffing en het bedrag dat aan salaris wordt overgemaakt. Het is niet nodig om deze loonstrook zelf te maken.
Het is namelijk erg eenvoudig, jij kunt zelf beslissen hoeveel geld je aan jezelf uitbetaalt. Je neemt een privé opname zonder BTW.
Je hoeft hierin niet de loonheffing etc. mee te nemen. Dit wordt geregeld in je jaarlijkse belastingaangifte. Niet op basis van je salaris, maar op basis van je winst. Daarom is het zo belangrijk om door middel van verschillende kosten, de belastingvrije voet en regelingen die worden aangeboden door de belastingdienst, de winst te verlagen.

Jij bent je onderneming, alleen hoe ga je daarmee om?

Als ondernemer ben jij de kern van jouw bedrijf. Je vertegenwoordigt het niet alleen als persoon, maar je staat er ook volledig achter. Dit betekent dat er meer is dan alleen kosten; alles loopt in elkaar over.

Neem bijvoorbeeld marketing. Klantenbinding is van groot belang en daarom is het goed om jezelf te laten zien. Het kan voorkomen dat mensen jou op elk willekeurig moment herkennen en aanspreken, zoals in de supermarkt of op een festival.

Een telefoon, een nummer

Er bestaat de mogelijkheid om zowel persoonlijk als zakelijk een telefoon en nummer te behouden. In sommige gevallen begin je met slechts één nummer omdat je nog niet veel klanten hebt. Echter, als het aantal klanten toeneemt kan het lastig zijn om over te schakelen vanwege het grote aantal mensen dat al bekend is met jouw nummer. Tegenwoordig hebben telefoons echter de capaciteit om meerdere simkaarten te ondersteunen. Hierdoor heb je een telefoon nodig die in staat is om verschillende telefoonnummers te gebruiken.

Wanneer je een telefoonnummer hebt, maak je bewust de keuze dat mensen op willekeurige tijdstippen kunnen bellen of berichten kunnen sturen. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer je de telefoon oppakt voor klanten en wanneer je berichtjes beantwoordt. Als je eenmaal begint met het beantwoorden van klanten ‘s avonds en in het weekend, zullen ze hier snel aan gewend raken.

Het is mogelijk dat het in je voordeel kan werken. Je kunt dit bijvoorbeeld bewerkstelligen door te garanderen dat mensen binnen 24 uur een antwoord ontvangen op hun gestelde vraag. Door deze belofte ben je genoodzaakt om zelfs in het weekend te reageren. Het aanbieden van deze service zou een goede optie kunnen zijn.

Privé en zakelijk scheiden als ondernemer in de dierenbranche, je hebt het zelf in de hand

Er zijn een paar richtlijnen waar je als ondernemer aan moet voldoen wanneer het gaat om de scheiding tussen privé en zakelijk. Echter, mijn persoonlijke bevinding is dat je hier grotendeels zelf controle over hebt. Als ondernemer krijg je behoorlijk wat vrijheid om te kiezen of je jouw bedrijf en persoonlijke leven strikt gescheiden houdt of juist laat samensmelten. Ik vind dit aspect van het ondernemerschap juist zo boeiend en spannend!

Als je het moeilijk vindt om hiermee om te gaan, neem dan eens een kijkje naar mijn persoonlijke begeleidingsprogramma. Tijdens dit programma duiken we dieper in op jouw persoonlijke situatie en leer je hoe je op jouw eigen unieke manier klanten kunt aantrekken. Je kunt dit programma vinden door hier te klikken: Animal business guide – Happy Business Starter

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen