Wat moet je als ondernemer in de dierenbranche weten over de boekhouding?

Wat moet je als ondernemer in de dierenbranche weten over de boekhouding?

Ja, jij bent een ondernemer! Nu kun je jouw klanten gaan helpen zonder angst om betrapt te worden. Stel je voor dat je geld gaat vragen aan klanten terwijl je niet geregistreerd bent?!?! Maar wat moet je dan eigenlijk allemaal weten?

  • Moet ik een zakelijke rekening openen of kan ik alles doen via mijn persoonlijke rekening?
  • Wil ik de BTW-regeling toepassen of juist niet?
  • Moet ik een boekhouder inhuren of kan ik het zelf doen? Is er misschien een combinatie mogelijk?
  • Wat moet ik allemaal bijhouden als ondernemer?
  • Moet ik echt álle bonnetjes bewaren?
  • Hoe zit het met mijn auto? Moet ik deze zakelijk gaan gebruiken?

Dit zijn slechts 6 vragen, maar als we doorgaan kunnen we nog tientallen andere benoemen waar ondernemers mee worstelen. Wist je dat dit soort vragen vaak terugkomen in onze mastermindgroep? Zelfs ervaren vrouwelijke ondernemers hebben regelmatig behoefte aan antwoorden, vooral wanneer ze nieuwe beslissingen moeten nemen. Wil jij lid worden van de community zodat je op de hoogte blijft van alle vragen/ antwoorden en wanneer de mastermind plaatsvindt? Check dan de link en wordt lid Happy Business Starter Community | Facebook

In deze blog zal ik proberen om jou een kort overzicht van jouw boekhouding als ondernemer te geven. Ik deel daarbij mijn tips en ervaringen, gebaseerd op hoe ik het zelf heb gedaan of nog steeds doe.

Het belang van de boekhouding

Een complexe en intrigerende taak in het ondernemerschap is het bijhouden van een gedegen boekhouding. Hierdoor krijg jij, je betrouwbare boekhouder en zelfs de belastingdienst, inzicht in de omvang van jouw financiële prestaties. Echter, het echte belang ligt niet alleen in het weten van jouw omzet; je moet ook beseffen wat deze cijfers werkelijk betekenen. Is er daadwerkelijk winst overgebleven na alle kosten? Stel je eens voor dat jouw omzet indrukwekkend is, maar jouw uitgaven veel hoger zijn dan de inkomsten. In zo’n geval zul je hoe dan ook iets aan je uitgaven moeten veranderen óf jouw inkomsten “moeten” drastisch stijgen. Dit is aan jou! Jij staat aan de roer van jouw bedrijf.

Hoe houdt je je boekhouding bij?

Om werkelijk diepgaand inzicht te verkrijgen in je financiële situatie, is het van essentieel belang om je cijfers nauwkeurig bij te houden. Maar moet je hiervoor per se gebruikmaken van een georganiseerd boekhoudprogramma? Het antwoord is nee! Als jouw inkomsten en uitgaven al heel overzichtelijk zijn, kun je ervoor kiezen om dit simpelweg in Excel bij te houden. Vooral als je bekwaam bent met Excel, is dit een uitstekende keuze. Het kan echter handig zijn om te weten of het nodig is om een aparte kolom aan te maken voor de BTW.

Als je daarentegen toch besluit om met een boekhoudprogramma te werken, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent. Er bestaan namelijk eenvoudige en gratis programma’s, alsook zeer complexe en kostbare programma’s, en alles wat daar tussenin zit.

Ben jij zelf niet erg bedreven in cijfers, boekhouding en/of belastingen? Dan kan het wellicht verstandig zijn om hulp te vragen aan een boekhouder. Boekhouders beschikken vaak over hun eigen softwareoplossingen, dus vraag hier direct naar.

Wat is belangrijk om te weten over de belastingdienst?

Als ondernemer zit je vaak met veel vraagtekens als het gaat om de belastingdienst. Er wordt veel gezegd en gehoord, zoals

ik zit in de kleine ondernemersregeling dus ik hoef geen belastingaangifte te doen”

Maar door de vele regels en uitzonderingen die er zijn, blijkt de bekende slogan “leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker” niet altijd op te gaan.

BTW en inkomstenbelasting

Zoals reeds aangegeven is er een onderscheid tussen BTW en inkomstenbelasting. Als ondernemer kan je kiezen voor de “Kleine Ondernemers Regeling” (KOR) of de BTW-regeling. De KOR is van toepassing op kleine ondernemers die hun omzet onder de € 20.000,- houden. Als je hiervoor kiest, moet je dit minsten 3 jaar volhouden. Zodra je echter de € 20.000,- omzetgrens overschrijdt, val je automatisch buiten de KOR. Het voordeel van de KOR is dat je de BTW niet op je factuur vermeldt en ook niet kan verrekenen. Vele kleine ondernemers kiezen hiervoor omdat ze dan niet elk kwartaal BTW-aangifte hoeven te doen, wat voordelig kan zijn aangezien ze geen 21% hoeven afdragen. 

Aan de andere zijde krijg je bij deze keuze geen terugbetaling van BTW over eventuele investeringen die je wilt doen.

Er is een belasting genaamd de inkomstenbelasting. Deze bijdrage is van toepassing op alle personen die werkzaam zijn binnen Nederland. De inkomstenbelasting wordt geïnd op de winst die een individu als ondernemer behaalt. Als ondernemer kun je echter profiteren van diverse voordelen die je kunt aftrekken van de winst. Je hebt bijvoorbeeld het recht om gemaakte kosten te verrekenen met de omzet, en bovendien zijn er diverse regelingen die ervoor zorgen dat de winst minder drukt op de omzet.

Wat moet ik allemaal bijhouden?

Moeten is een woord van betekenis. Het kan zijn dat de belastingdienst je controleert om te zien of je daadwerkelijk een bedrijf hebt / bent waardoor je kunt profiteren van verschillende voordelen. Als je bepaalde kosten wilt declareren, is het verstandig om alles goed bij te houden. Hieronder zal ik per onderwerp gedetailleerde uitleg geven.

Bijhouden van uren die jij aan de bedrijf besteed

Het lijkt misschien wat kinderachtig, maar de belastingdienst heeft wel graag dat jij nauwgezet bijhoudt hoeveel uren je aan jouw bedrijf besteedt. Als je aangemerkt wilt worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting, moet je namelijk aan een bepaalde eis voldoen. Die eis houdt in dat je minimaal 1225 uur per jaar bezig bent met jouw bedrijf. Gelukkig kun je dit heel gemakkelijk aantonen door je uren goed bij te houden. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende methodes, zoals het opschrijven in een papieren agenda, het invoeren in een online agenda of het gebruik van een handige app.

Maar let op: alleen wanneer je voldoet aan dit urencriterium, kom je in aanmerking voor allerlei voordelen en aftrekposten, zoals de startersaftrek en de mkb-aftrek. Dus zorg ervoor dat je jouw uren goed registreert!

Het aantal kilometers die je bedrijfsmatig maakt is handig om bij te houden

Wanneer we spreken over een auto die je gebruikt voor zakelijke doeleinden, zijn er verschillende opties waaruit je kan kiezen. Je hebt de mogelijkheid om de auto te gebruiken voor professioneel gebruik, waarbij je maximaal 500 kilometer privé mag rijden met deze auto. Mochten er meer kilometers zijn die je privé wilt rijden, dan zal je bijtelling moeten betalen.

Een andere keuze is om de auto privé aan te schaffen, waarbij het niet uitmaakt hoeveel kilometers je zowel zakelijk als privé rijdt. Het is echter belangrijk om je gereden kilometers bij te houden, omdat je dan (afhankelijk van het jaar) € 0,19 per kilometer als kosten in rekening kunt brengen binnen je bedrijf.

Conclusie “is de boekhouding voor ondernemers in de dierenbranche ingewikkeld?”

Als ondernemer zijn er bepaalde criteria waaraan een boekhouding moet voldoen. Dit is vooral een vereiste voor de belastingdienst. Een mogelijke consequentie is dat je een boete krijgt of niet als ondernemer wordt beschouwd. De gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn dat je geen aftrekposten krijgt op je winst, waardoor je meer loonbelasting moet betalen.

De boekhouding en de keuzes die hierbij gemaakt worden, zijn persoonlijk van aard. Kijk jij naar de buurvrouw? Vergeet dan niet dat zij mogelijk andere beslissingen heeft genomen.

Wil jij eens onderzoeken wat voor jou de beste optie is wat betreft boekhouding? Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak. In 60 minuten bekijken we wat bij jou past en hoe je verder kunt gaan.
www.happybusinessstarter.nl/contact

Is alleen kijken naar de boekhouding niet genoeg voor jou? Wil je ontdekken hoe jij vanuit jezelf ondernemer kunt worden, zodat je meer klanten aantrekt en energie overhoudt voor deze klanten?
Ook dan kun je een gratis gesprek plannen, bekijk gerust de pagina op
www.happybusinessstarter.nl/animalbusinessguide

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen