Een missie, visie en kernwaarden vormen een solide basis voor jouw onderneming.

Waarom zijn missie, visie en kernwaarden belangrijk voor jou als ondernemer in de dierenbranche?

Een missie, visie en kernwaarden vormen een solide basis voor jouw onderneming.

In de dierenbranche is het essentieel voor een ondernemer om een sterke missie, visie en kernwaarden te hebben. Maar waarom zijn deze zo belangrijk?

Stel je voor, je hebt besloten om de KvK op te zoeken omdat je dolgraag een positieve impact wilt hebben op mensen, paarden of honden. Misschien heb je zelfs een persoonlijke ervaring meegemaakt die je niemand anders toewenst. Je hebt jezelf volledig ondergedompeld in dit vakgebied en hebt unieke oplossingen gevonden die je graag met anderen wilt delen. Het is jouw doel om ervoor te zorgen dat mensen niet jarenlang dezelfde uitgebreide opleiding hoeven te volgen om verder te komen.

Maar dan begint het: zodra je officieel ingeschreven staat, komt er een stortvloed aan nieuwe situaties op je af. Hoe ga je hiermee om? Hoe navigeer je door al deze uitdagingen?

De kracht van een goed gedefinieerde missie, visie en kernwaarden ligt precies hierin. Ze fungeren als het kompas dat jou helpt om de juiste koers te bepalen in dit avontuurlijke landschap van de dierenbranche. Ze geven richting aan je acties, helpen bij het nemen van beslissingen en dienen als leidraad in moeilijke tijden.

Door heldere doelen te stellen en jouw waarden scherp voor ogen te hebben, kun je steeds weer teruggrijpen naar jouw fundament. Dit geeft niet alleen stabiliteit in turbulente tijden, maar helpt ook om jouw passie en enthousiasme te behouden. Want laten we eerlijk zijn, ondernemen in de dierenbranche is een uitdagend pad vol verrassingen.

Het hebben van een solide missie, visie en kernwaarden zal je helpen om consistent te blijven in je aanpak. Het zorgt ervoor dat je herkenbaar bent voor anderen en helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij jouw doelgroep. Dit is van onschatbare waarde als ondernemer, omdat een gefocuste benadering je kan onderscheiden binnen deze competitieve branche.

Dus, beste ondernemer, houd vast aan jouw missie om mensen, paarden of honden te helpen. Blijf trouw aan jouw visie en waarden die ervoor zorgen dat jij uniek bent. Door dit te doen, zul je niet alleen groeien als professional in de dierenbranche, maar ook impact maken en anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Wat is de visie van jouw bedrijf?
Waarschijnlijk heb je al een idee van de visie van jouw bedrijf, maar het is mogelijk dat je dit nog niet expliciet hebt uitgesproken. Een visie is eigenlijk hetgeen wat je uiteindelijk wilt bereiken, zonder enige vorm van beperking. Mijn vraag gedurende mijn drie maanden durende traject is: “Wat zou je willen bereiken als er geen belemmeringen waren op het gebied van geld en tijd?” Je zou het ook kunnen beschouwen als “de ultieme droom”. Het maakt niet uit of je dit ooit kunt verwezenlijken.

Wat is de missie van jouw bedrijf?

Wat is de kern van jouw bedrijf? Heb je er ooit over nagedacht om de essentie van je bedrijf op papier te zetten? Dit kan niet zonder de visie, want jouw missie is wat je doet om die visie werkelijkheid te maken. Terwijl een visie een droom is die misschien pas over 30 jaar uitkomt, is de missie iets wat je nu al doet om stapjes te zetten richting die visie. Een missie richt zich voornamelijk op het bedrijf zelf. Als je gaat nadenken over jouw missie, kun je antwoord geven op de volgende vragen:

  • Waar sta jij voor als ondernemer?
  • Welke waarden en normen hanteer ik?
  • Wat drijft mij als ondernemer?
  • Wat maakt mijn bedrijf uniek?
  • Welke waarde voegt mijn bedrijf toe aan de (ideale) wereld?

Een van de aspecten van de missie zijn de kernwaarden, waarover ik hieronder zal schetsen.

Waarom zijn kernwaarden belangrijk voor je bedrijf?

Waarom zijn kernwaarden zo belangrijk voor jouw bedrijf? Ze vormen namelijk de essentiële waarden binnen je onderneming. Dit zijn de eigenschappen en drijfveren die jouw bedrijf definiëren.
Wees er echter van bewust dat je niet moet denken aan een overvloed aan kernwaarden, maar juist om DE belangrijkste. Het draait allemaal om de heldere beschrijving van drie tot vijf cruciale kernwaarden.

Deze kernwaarden weerspiegelen hoe en waarom je bepaalde zaken als bedrijf aanpakt. Als zelfstandig ondernemer, ben jij het gezicht van jouw bedrijf, wat betekent dat jouw persoonlijke waarden en drijfveren vaak nauw verbonden zijn met die van jouw onderneming. Op basis van deze kernwaarden maak jij beslissingen die in lijn liggen met jouw identiteit. Bovendien trekken deze waarden ook specifieke klanten aan, die op dezelfde golflengte zitten als jij.

Lees hieronder enkele voorbeelden van missie, visie en kernwaarden van (bekende) bedrijven

Om jouw een idee te geven wat je missie, visie en kernwaarden tegen geven heb ik deze van een paar bedrijven opgezocht. Als je naar deze voorbeelden kijkt, kan je zeker wel zien dat ze alles doen vanuit de missie, visie en kernwaarden.

Bedrijf             Missie                             Visie                                Kernwaarden
Ikea                 Een ruim assortiment     Een beter dagelijks         Saamhorigheid
                        van goed ontworpen,     leven creëren voor         Kostenbewustzijn
                        functionele woning-       zo veel mogelijk              Eenvoud
                        inrichtingsproducten      mensen                           Vernieuwen
                        aanbieden tegen zo                                                 Verbeteren
                        mogelijke prijzen, zodat
                        zoveel mogelijk mensen
                        ze kunnen betalen.

Lego                Inspireren en helpen      Het spelen van de           Plezier
                        ontwikkelen van de         toekomst ontwikkelen   Creativiteit
                        de bouwers van morgen.                                        Verbeelding

Unicef             Aandacht en financiële   Een wereld die alle         Gelijkheid
                        steun stimuleren bij       kinderen een                   Menselijke
                        het grote publiek,           waardig bestaan             waardigheid
                        bedrijven en over-          biedt en waarin
                        heden van Belgie            de rechten van
                        voor kinderen,                het kind geres-
                        hun rechten, en               pecteerd worden.
                        de programma’s
                        van Unicef.

Jouw missie, visie en kernwaarden

Jij hebt vast weleens nagedacht over jouw ultieme droom, wat jouw missie, visie en kernwaarden zijn. Deze termen lijken misschien ver van je af te staan, maar ze zijn belangrijker dan je denkt. Ze vormen de basis voor het bepalen van een strategie en het onderscheiden van jezelf in de ondernemerswereld.

Hoe wil jij precies ondernemen? Welke klanten wil jij bedienen? En hoe maak jij jezelf uniek? Dit zijn slechts enkele vragen die je moet beantwoorden om verder te kunnen gaan met je onderneming en je te richten op klanten.

Dit onderdeel is ontzettend belangrijk, want het laat zien wie jij bent en waarom je doet wat je doet. Het geeft ook inzicht in met wie je wilt werken en met wie juist niet. Bovendien zit er veel potentieel reclamemateriaal verborgen in deze aspecten, wat gedeeld kan worden met klanten die zich hierin herkennen.

In het “animal business guide” programma beginnen we bij deze basis. Samen gaan we op zoek naar dat vuurtje binnenin jou, datgene wat jou motiveert om te doen wat je doet. Of we hier nu één sessie of drie sessies aan besteden, maakt niet uit. Er komen namelijk veel meer antwoorden boven tafel dan alleen de missie, visie en kernwaarden.

Wil jij hier meer informatie over kijk dan op Speciaal voor jou – Happy Business Starter of plan een afspraak in mijn agenda.
De eerste 60 minuten ben ik er gratis en online speciaal voor jou zodat we alvast een goede start gaan maken richting jouw basis.
Contact – Happy Business Starter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen